La XIE torna a classe

Compartir

Des de novembre de l’any passat, la XIE ha anat informant de tots els projectes educatius innovadors de la nostra ciutat. Varem començar amb la crònica de la Smart City Expo , on vam comptar amb la presència de figures tan rellevants com Jordi Adell o Dolors Reig. Per a nosaltres va ser un privilegi anar a les seves ponències, comptar amb els seus testimonis, i poder compartir-los a la nostra xarxa. Les iniciatives sorgides en el marc del Mobile World Congress, com mSchools , també han tingut difusió a la XIE. El mes de novembre va venir carregat amb més novetats, entre elles, l’arribada dels pupitres digitals a les aules de totes les escoles d’educació infantil de Viladecans. Els més petits (els alumnes de P3, P4 i P5) han gaudit dels beneficis de les TIC a les aules com a autèntics nadius digitals des dels seus karendons.

Al gener d’aquest any van ser altres alumnes de més edat els que van rebre nous dispositius per a l’aula. Un dels projectes pilot més inspiradors del nostre ajuntament ha estat la utilització de tauletes a l’Escola Montserratina, que a més ha sumat l’entusiasme i la il•lusió de tot el seu claustre. Mesos després, tornàvem a les classes de la Montserratina per conèixer quines havien estat les seves experiències, com les havien utilitzat i quins avantatges havien vist amb aquesta nova manera d’aprendre. Comptem amb els testimonis dels alumnes, dels professors, de la directora i d’una mare del centre.

Aquest mateix mes també vam tenir una altra visita privilegiada, la del visionari de l’educació Yaacov Hecht , que ens va parlar d’educació democràtica i les ciutats de l’Educació. Vam finalitzar gener amb l’entrevista a Roger Moreno, de l’Escola Doctor Trueta, que ha posat en marxa el currículum bimodal, un enfocament metodològic adaptat a les necessitats de la Societat del Coneixement.

El febrer vam xerrar amb Jordi Adell sobre entorns personals d’aprenentatge (PLE, per les sigles en anglès), coincidint amb el programa europeu IMAILE, dins del qual Viladecans lidera la iniciativa de la posada en marxa d’aquests espais.
També vam tenir l’ocasió de conèixer de primera mà l’experiència de les plataformes de gestió de centres educatius, amb el testimoni de Rafael Honrubia, director de l’INS Josep Mestres i Busquets, on explicava els beneficis per al professorat i com havien reaccionat a la seva implantació els alumnes i les famílies.

També ens hem fet ressò d’algunes de les iniciatives més interessants per als professors, des de les més locals fins a les més internacionals. Les tendències trencadores, com la Flipped classroom o classe a l’inrevés han tingut el seu propi espai. No ens oblidem de les xarxes, com la de Ciutats Educadores, de la qual Viladecans és part activa. Les famílies han estat representades per les Famílies Amb veu, el Fòrum que van celebrar el passat 24 de maig, i també hem difós guies tan interessants per a elles com aquesta.

La XIE dóna veu a totes les iniciatives sensibles amb el medi ambient, com el projecte 50/50max , que ensenya als alumnes a crear un entorn sostenible energèticament.

I un cop passat l’estiu segur que els quaderns de deures per al període estival, elaborat per les escoles públiques de Viladecans, han servit d’ajuda a més d’un alumne. Seria bo poder parlar amb algun d’ells, ho intentarem !!!

I finalment el mes de juliol  la XIE ha aprofitat per donar un impuls a la relació de les empreses amb el món educatiu, que seguirem promovent en aquest nou curs que iniciem ara. Els instituts de batxillerat, amb els Treballs de recerca, o els de FP amb els cicles formatius, amb la posada en marxa de la FP Dual, són el punt d’unió que l’ajuntament vol potenciar entre les empreses de la ciutat i els alumnes. D’aquesta necessitat mútua de formar i contractar grans professionals ens en parlava Óscar Álvarez, de Click-IT.

I ara estem aquí, de nou, en aquest mes de setembre. Estem totalment a punt i amb més ganes que mai. El mes en què comença tot una altra vegada i és també, per a nosaltres, d’estrena, però no de llibres o llapis per pintar. Volem construir una veritable xarxa que serveixi de connexió entre tots els agents socials i educatius de Viladecans. Ganes i recursos creatius ens en sobren!

Us  volem a tots i totes amb nosaltres amb ganes renovades per a que mai deixem de tenir noves idees !!!!!!!!!.
Bon curs 2014-2015!

, , , , , ,

No hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada