Viladecans i la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE)

Compartir

Viladecans se suma al projecte de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE), que aquest any 2014 coordina la ciutat de Rivas-Vaciamadrid. Al costat de Viladecans i Rivas, les ciutats d’Alcoi, L’Hospitalet de Llobregat i Sant Just Desvern lideraran les diferents xarxes temàtiques per a la millora educativa. Anem a conèixer una mica més de la seva història i els seus objectius.

International Association of Educating Cities

Associations Internationales des Villes Éducatrices

Asociación Internacional de Ciudades Educadoras

Ciutats Educadores es va iniciar com a moviment l’any 1990 amb motiu del I Congrés Internacional de Ciutats Educadores, celebrat a Barcelona. Un grup de ciutats representades pels seus governs locals va plantejar l’objectiu comú de treballar conjuntament en projectes i activitats per millorar la qualitat de vida dels habitants, a partir de la seva implicació activa en l’ús i l’evolució de la pròpia ciutat i d’acord amb la Carta de Ciutats Educadores. Posteriorment, el 1994 aquest moviment es formalitza com a Associació Internacional en el III Congrés celebrat a Bolonya.

L’any 1996, en el marc dels estatuts de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), les ciutats espanyoles associades a ella es van constituir com una xarxa territorial, donant lloc a la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores d’Espanya (RECE).

Actualment, RECE està formada pels 168 municipis espanyols membres de l’AICE. Les ‘ciutats educadores’ treballen i posen els mitjans per construir una societat del coneixement sense exclusions, formant i enriquint de manera integral a la seva ciutadania i promovent l’equilibri entre identitat i diversitat.

Dins RECE es creen les Xarxes Temàtiques, amb la finalitat de promoure l’intercanvi d’idees i bones pràctiques, el treball en comú i la col·laboració entre ciutats de l’AICE al voltant de temes definits. Aquests temes poden ser proposats pel Comitè Executiu o per un mínim de cinc ciutats de tres països. Cada xarxa temàtica haurà d’estar coordinada per una ciutat i assistida en aquesta tasca per un mínim de dues ciutats més.

Aquest any, la ciutat de Viladecans coordina la Xarxa temàtica corresponent a la “Innovació Educativa per a la millora de l’èxit educatiu”, en la qual s’enquadren les iniciatives que setmanalment anem publicant. L’Ajuntament de Viladecans aposta amb força per completar i reforçar l’acció educativa dels centres escolars, mitjançant recursos i iniciatives, i establint continuïtat amb les diferents dinàmiques socials i culturals de la ciutat. Així, s’ofereix una xarxa estable d’ajuda al treball educatiu, que a més serveix d’altaveu per als projectes innovadors de les escoles de Viladecans.

D’altra banda, el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores tornarà a la ciutat de Barcelona del dia 13 al 15 de novembre. A la seva pàgina web ja podem veure el programa per dies i un avançament dels programes que es presentaran.

Viladecans continuarà donant suport des de la Xarxa d’Innovació Educativa, i contactarà amb les ciutats participants per intercanviar experiències al llarg de 2014. El seguiment de la xarxa es reportarà en el Congrés Internacional de Ciutats Educadores de novembre de 2014.

ENLLAÇOS:

No hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada