Quan una persona té una bona salut emocional és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma productiva i fructífera i és capaç de fer una contribució a la seva comunitat. El projecte aniria dirigit a aprendre a regular les pròpies emocions, gestionar-les i canalitzar-les forma part de l’essència de la vida de les persones i ens fa més feliços i capaços davant els aprenentatges i els adversitats.
Reptes als que dóna resposta
- Incidir sobre el fracàs i l’abandonament escolar
- Promoure l’autoestima i l’autoconfiança dels nois/es
- Promoure la motivació dels nois/es
Valors que promou
- Orientació a la solució de problemes
- Iniciativa i proactivitat
- Confiança entre els diferents col·lectius i confiança en un mateix
Agents implicats
- Mestres (tutoritzant l’activitat)
- Nois/es (preparació, identificant problemes i dificultats a resoldre per mitjà de la gestió de les emocions)
- Pares/mares/AMPA (preparació, identificant problemes i dificultats a resoldre per mitjà de la gestió de les emocions, organització i posada en funcionament de l’activitat)
- Ajuntament (aportant professionals de serveis socials, aportant plataforma online)
- Empreses (aportant professionals)
Format i/o recursos
- Les instal·lacions de l’escola
- Plataforma amb recursos i intercanvi d’idees
Responsable: Xarxa d'Innovació Educativa de Viladecans
Adreça electrònica: xie@viladecans.cat
Telèfon: 936 470 055
Àmbit del projecte: Docents
Formació grup pilot
Descripció:
Durant el mes de març es van fer quatre sessions de formació teòrica a càrrec del professor Rafael Bisquerra.
D’altra banda, els dies 10, 12, 19 i 24 de maig, els membres del grup pilot portaran a la pràctica la seva formació amb l’ajut de les professores Ruth Ortín i Montserrat Deulofeu.
Responsable: Xarxa d'Innovació Educativa
Adreça electrònica: xie@viladecans.cat
Telèfon: 936470055
Participants:
Àmbit de l’acció: Familíes
Enllaços:
Signatura de conveni
Descripció:
L’educació emocional pretén donar resposta a un conjunt de necessitats socials que no queden suficientment ateses en l’educació formal. Aquestes necessitats estan relacionades amb la regulació de la ira, prevenció d’ansietat, estrès, depressió, impulsivitat, tolerància a la frustració, síndrome de burn-out, consum de drogues, conflictes, violència, vandalisme, etc. Per fer front a aquestes necessitats es tracta de desenvolupar competències emocionals, enteses com a competències bàsiques per a la vida de tal forma que les persones puguin afrontar amb majors probabilitats d’èxit els reptes diaris. D’això en deriva una millor convivència i major benestar personal i social.
Els educadors de qualsevol nivell (professorat de primària, secundària, tutors, psicopedagogs, pedagogs, psicòlegs, educadors socials, etc.) interactuen contínuament amb altres persones en situacions delicades, on les emocions estan a flor de pell i poden ser motiu de conflicte. Per exercir aquestes professions es requereix un desenvolupament emocional que va més enllà de la preparació tècnica habitual.
Diversos estudis comencen a relacionar el grau d’intel·ligència emocional amb el rendiment acadèmic, la millora de la qualitat de les relacions entre professorat i alumnat i una disminució en els problemes de comportament (Brackett & Salovey, 2004; Rivers et al., 2010). Actualment se sap que podem aprendre a ser emocionalment més intel·ligents (Brackett, Rivers, Reyes & Salovey, 2010B) i podem desenvolupar les nostres competències emocionals.
L’aplicació de programes d’educació emocional efectius a les escoles permeten desenvolupar les competències emocionals, ajuden a l’alfabetització emocional i fomenten les interaccions positives amb altres persones. Hi ha múltiples raons que justifiquen la importància i necessitat de d’implantar programes d’educació emocional als centres educatius.
Responsable: Ajuntament de Viladecans
Adreça electrònica: xie@viladecans.cat
Telèfon: 93 647 00 55
Participants: Diputació de Barcelona, Universitat de Barcelona, Ajuntament de Viladecans
Àmbit de l’acció: Administració educativa
Enllaços:
Crec que es un tema molt interessant a treballar a la localitat, perque si el q es busca es l’exit académico, abans però hem de tenir alumnes i infants educats en les seves emocions.
Crec que aquest seria un projecte molt interessant a dur a terme, i treballar les emocions des dels més petits. Trobo que és una assignatura pendent, o hi ha molt cami a recorrer i probablement molts problemes del jovent i els adults s’haurien resolt si algú els hagués donat eines per gestionar correctament les seves emocions. Em sembla un projecte molt interessant!!!
Hem començat a treballar en un projecte ampli per treballar les emocions tant a les escoles i instituts coma les famílies.
Us anirem informant.
Xarxa d’Innovacio Educativa
Com a professora de secundària trobo a faltar tenir més eines per gestionar les emocions a classe o en les entrevistes amb els pares dels alumnes. Cursos o activitats sobre com tractar les emocions a l’escola són vitals per la salut mental de tots plegats.
Hem començat a treballar en un projecte ampli per treballar les emocions tant a les escoles i instituts com a les famílies.
Un dels objectius d’aquest projecte serà precisament posar eines i recursos a l’abast dels docents per poder treballar a l’aula, tot acompanyat de la formació i capacitació necessàries
Us anirem informant.
Xarxa d’Innovacio Educativa