Educació demà: La comunitat de la innovació educativa a Catalunya

Compartir

Avui us volem mostrar un nou projecte endegat a la Fundació Jaume Bofill i que pretén ser un mapa de la innovació educativa de Catalunya, Educació demà. Vol posar en contacte diferents actors del territori perquè puguin conèixer qui està desenvolupant experiències innovadores i connectar talents a la resta de desenvolupadors educatius.

educaciodema1

 

 

 

 

 

Amb aquest projecte es vol estimular l’esperit de transformació educativa a Catalunya a través del reconeixement i el suport als innovadors i emprenedors educatius i a les seves iniciatives, per a crear una comunitat de persones conscients de la importància de la innovació en educació, encuriosides per conèixer les últimes tendències i projectes educatius, inclinades a contactar amb altres persones del sector, interessades en transferir i sistematitzar experiències per a liderar el canvi educatiu, i creatives i col·laboratives per a promoure transformacions educatives reals.

Els seus principals objectius són:

– Crear la primera comunitat estable interdisciplinària per a debatre sobre tendències i innovacions en educació.

– Escanejar innovadors educatius i experiències transformadores, potenciant la reflexió i divulgació de pràctiques educatives orientades a millorar l’educació.

– Reconèixer i donar veu als innovadors i emprenedors perquè puguin contribuir en l’agenda de la innovació educativa de Catalunya.

– Potenciar el coneixement i difusió entre la comunitat de les experiències d’innovació amb més capacitat de rèplica.

El projecte s’estructura en quatre grans apartats

Vols saber qui està aportant noves idees a l’educació? Quins són els exploradors del canvi? Quines són aquestes noves idees? És indiferent que siguis estudiant, mestre, tècnic, entitat o empresa, si vols ser part de la transformació en aquest espai hi tens el teu lloc. Busca la teva inspiració i visualitza les teves aportacions.

2. Camp base

Educació Demà identifica les tendències amb més impacte en educació i et convida a debatre les seves implicacions reals sobre el terreny. T’atreveixes a imaginar el futur de l’educació? Quins seran els principals reptes? De quina manera podrem afrontar-los? Participa i contribueix a fer-ho possible. Vine a dir-hi la teva!

Educació Demà ha identificat 9 de les tendències educatives que estan impactant en el canvi educatiu, tant a Catalunya com a nivell global, que són tractades en profunditat a través dels diferents seminaris del CAMP BASE:

  • Aprenentatge a mida: la personalització dels itineraris formatius
  • Internet de les coses: integrar la tecnologia, viure i aprendre digitalment
  • Comunitats connectades: hi ha aprenentatge fora del sistema?
  • Moviment maker: dissenyar, construir i testar.
  • Desafiar l’avaluació: mesurar per aprendre o la febre del test?
  • Gamificació: la motivació i la recompensa a escena
  • L’estudiant al centre: sobirà del procés d’aprenentatge
  • Lideratge distribuït: decisions verticals, cooperació horitzontal
  • Acompanyament al llarg de la vida: cal endreçar l’aprenentatge informal?

Per a seleccionar-les s’ha comptat amb la participació d’un comitè d’experts que formen part de la direcció científica del projecte. Els seminaris CAMP BASE permeten aprofundir en les tendències de canvi i analitzar els reptes que proposen, així com conèixer els seus protagonistes a Catalunya. En cada seminari s’explora una de les nou tendències compartides amb el comitè científic del projecte i estaran oberts a tots aquells actors interessats en la innovació educativa. A través del web us anirem informant de les dates de celebració de tots els seminaris.

3. Edulab
Educació Demà crida a la participació per trobar aquelles experiències i projectes capdavanters del canvi educatiu, Ets una persona amb idees diferents i amb ganes de compartir-les? Vols passar a l’acció? Participa al nostre laboratori i crea solucions de forma col·laborativa!

Mitjançant un format de tallers explorem solucions als reptes exposats en els seminaris del CAMP BASE. A més d’explicar les seves idees, els participants poden aportar dubtes i coneixement previ per tal de crear col·laborativament nous abordatges: qui ha de fer què? De quina manera? Amb quins recursos?

Tots els Edulabs utilitzen metodologies i suports creatius en petit grup. No t’ho deixis perdre, estigues atent a la nostra agenda i inscriu-te als tallers!

 

Educació Demà detecta nous lideratges i noves experiències d’innovació i en potencia l’aprenentatge compartit entre la comunitat mitjançant el reconeixement als casos d’èxit. Per què funcionen? Què els ha fet diferents? Quina ha estat la seva palanca de canvi? Descobreix-los!
A partir de l’exploració dels seminaris CAMP BASE i els tallers EDULAB el projecte detecta i analitza casos d’èxit representatius d’experiències en innovació educativa. Els CASEWORKS contribueixen a comprendre les variables i els condicionants de la complexitat dels canvis en institucions educatives que es volen transformar, reconèixer aquests processos, possibilitant el missatge social de que les pràctiques educatives poden canviar, i fomentar la formació de formadors a partir del material elaborat. Vols nominar alguna experiència per a ser analitzada? Posa’t en contacte amb l’equip del projecte.

Enllaços d’interès:

http://www.educaciodema.cat/

flyer explicatiu del projecte

, , ,

No hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada