Vivim la Ciència!!! Celebrem la 20ª Setmana de la Ciència a Catalunya

Compartir

La Xarxa d’Innovació Educativa torna a posar la ciència, la recerca i la tecnologia a l’abast de tots els ciutadans. Del 13 al 22 de novembre, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació,

es celebra a tot Catalunya, la Setmana de la Ciència que arriba ja a la seva vintena edició i que està dedicada a la llum, en aquest 2015, declarat Any Internacional de la Llum.

Enguany hem preparat un programa ben farcit de xerrades i tallers interessants que ens portaran des d’explorar la vida a Mart i saber si els marcians són verds a poder participar en un taller de Drons impartit per ex-alumnes de l’Escola d’Enginyeria Tècnica d’Aeronàutica del Campus de Castelldefels de la UPC.

I per començar, el dia 12 de novembre, a les 18.00 hores a Can Xic donarem el tret de sortida i farem la presentació pública de tots els actes de la setmana.

Ara us presentem la programació completa:

 1. Dijous 12 de novembre, a les 18.00 h a la Sala Play de Can Xic.

De l’espelma al LED, una historia lluminosa.

La llum i el color són presents a la natura: al cel, les estrelles, en algunes espècies animals, en reaccions químiques,… Però l’espelma i el LED il·lustren els dos extrems de cinc mil anys de progrés científic i tecnològic. Les espelmes ens han fet llum molts segles, però el corrent elèctric va substituir espelmes i fanals de gas, i aquesta tecnologia ens ha portat molt més. Veurem com l’home ha anat il·luminant el seu món, i en aquesta història descobrirem altres curiositats: en fanals de gas, en els fluorescents i la tònica o en el blau del cel…

Ponent: Victor Grau, Doctor en ciències físiques per la UPCProfessor agregat al departament de didàctica de les arts i les ciències de la Uvic. Creador i director de la iniciativa de divulgació per a centres de secundària PhysicS!

2. Dilluns 16 de novembre, a les 18.00 h a la Biblioteca de Viladecans.

Els Marcians no són de color verd.

Breument, es tractarà d’aprofitar la recent troballa d’aigua líquida sobre la superfície del planeta vermell, i les renovades especulacions de la possibilitat de trobar-hi éssers vius, per tal de parlar sobre els processos coneguts d’evolució de les espècies mitjançant la selelecció natural. L’objectiu, i motiu central, serà el cocepte de continuitat de la vida dins de la seva diversitat. 

Ponent: Martí Badal. Biòleg, comunicador i divulgador científic.

3. Dimarts 17 de novembre, a les 18.00 h a la Biblioteca de Viladecans.

Per què a Viladecans plou sovint de nit?… I altres qüestions més de metereologia i climatologia.na historia lluminosa.

Sobretot a la tardor, la precipitació del Delta del Llobregat és nocturna, i és dmajor que a la de municipis de l’altra banda del riu llobregat, i de l’altra banda del Garraf. S’explicarà el perquè d’aquest fenòmen meteorològic. La xerrada també respondrà d’altres qüestions més relacionades amb el clima i la meteorologia, així com totes aquelles que el públic plantegi sobre aquestes ciències.

Ponent: Jordi Mazón, Físic, meteoròleg i divulgador científic. Professor de l’EETAC de la UPC Castelldefels.

4. Dimecres 18 de novembre, a les 19.30 h a la Biblioteca de Viladecans.

Demostracions del funcionament de les impressores 3D i la seva utilitat per al disseny de robots.

5. Dijous 19 de novembre, a les 18.00 h al Casal de Barri Montserratina.

L’Origen i final de l’Univers, el que ens explica la llum.

Parlarem de la teoria del “Big Bang” sobre l’origen de l’Univers, com es va formular i com es van obtenir proves experimentals que la hi donen suport gràcies a la Radiació Còsmica de Fons. Comentarem la informació que els telescopis ens ofereixen de cara a realitzar hipòtesi raonables sobre el possible final de l’Univers. Veurem com, a poc a poc, la Ciència agafa terreny a idees que abans eren camp de la Filosofia i la religió.

Ponent: Pilar Gil. Astrofísica, professora de l’EETAC de la UPC Castelldefels.

6. Divendres 20 de novembre, de 16.00 a 20.00 h a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso.

De 16.00 a 19.00 h, Taller de DRONES (inscripcions).

Obert a joves de Viladecans. Organitzat per l’EETAC de la UPC de Castelldefels.

Les places del taller ja estan cobertes i ja no és possible fer la inscripció. Gràcies a tots i totes les que heu fet la inscripció, ens veiem divendres

De 19.00 a 20.00 h, Demostració de vol de Drones.

5 comentaris a Vivim la Ciència!!! Celebrem la 20ª Setmana de la Ciència a Catalunya

 1. Sergi Cabezas Gonzalez 17/11/2015 at 18:24 #

  Me gustaría saber si hace falta inscripción previa para participar en la actividad “DEMOSTRACIONS DEL FUNCIONAMENT DE LES IMPRESSORES 3D I LA SEVA UTILITAT PER AL DISSENY DE ROBOTS”. Y como debo realizarla mediante esta web.

  Gràcies.

  Sergi Cabezas

Trackbacks/Pingbacks

 1. SETMANA DE LA CIÈNCIA | INS Josep Mestres i Busquets - 06/11/2015

  […] En aquest enllaç podràs consultar el programa d’activitats. […]

 2. SETMANA DE LA CIÈNCIA A VILADECANS | INS Josep Mestres i Busquets - 06/11/2015

  […] En aquest enllaç podràs consultar el programa d’activitats. […]

 3. Setmana de la cièmcia del 13 al 22 de novembre – Bloc AMPA Sant Gabriel - 16/03/2016

  […] Us fem arribar l’agenda d’activitats que tindran lloc a la Biblioteca amb motiu de la 20à Setmana de la Ciència a Viladecans, organitzada per la Xarxa d’Innovació Educativa, i que es celebra del 13 al 22 de novembre.Aquesta tarda a les 18 hores a Can Xic es farà la presentació completa de la programació que podeu consultar a qualsevol dels següents enllaços:http://xie.cviladecans.cat/…/vivim-la-ciencia-celebrem-la-20…/http://xie.cviladecans.cat/ […]

 4. RETROSPECTIVA PROJECTES DE LA XIE CURS 2015-16 | Xarxa d'Innovació Educativa - 18/07/2016

  […] en Acción’ i ‘Setmana de la ciència’.- La XVI edició de Ciencia en Acción va tenir  lloc del 16 al 17 d’octubre a Can Calderon i […]

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada