La impressió 3D entra a les Escoles

Compartir

La impressió 3D ha emergit com una tecnologia disruptiva , fins al punt que les consultores empresarials d’àmbit global han realitzat informes i estudis per dibuixar el panorama actual, veiem algunes de les coses que es diuen sobre aquesta nova tecnologia.

Gartner , que publica anualment els seus ” hype – cycle ” on a més de representar les noves tecnologies , indica el ritme al qual es desenvolupen fins a la seva adopció generalitzada apunta a la impressió 3D com una de les eleccions estratègiques clau per al 2015, juntament amb altres tecnologies lligades a la impressió 3D: des del escàner 3D fins als biosensors, des de les impressores domèstiques fins a les aplicacions mèdiques i industrials .

McKinsey inclou la impressió 3D entre les tecnologies disruptives que transformaran el món durant la propera dècada, i assenyala que seran, la fabricació directa de petites sèries i productes totalment personalitzats, juntament amb la producció a càrrec del mateix consumidor, les principals fonts de generació d’un negoci que arribarà a suposar entre 230 i 550 bilions de dòlars anuals en una dècada .

General Electric Co es compta entre les empreses que han apostat decididament per la impressió 3D . Ha creat un equip de 600 enginyers i estima que en cinc anys ( 2020 ) els productes que es desenvoluparan amb aquesta tecnologia, prototips i productes acabats, passaran del 10 % actual al 50 %.

Esquema de les 10 tendències estratègiques tecnològiques per al 2015

informes_art6_gartner-top-2015-tech

Davant d’aquest escenari que es dibuixa, Com està reaccionant el món educatiu? Hi ha experiències d’utilització de la impressió 3D als centres educatius? Què en pensen els especialistes?.

Intentarem donar algunes respostes a aquestes preguntes, de fet l’informe NMC Horizon Report de 2013 situa la impressió 3D com una de les tecnologies que arribaran a les aules en els propers tres anys (2013-2016).

Segons un informe del Ministeri d’Educació del Regne Unit, pioner en llançar un projecte d’utilització d’impressores 3D a un conjunt d’escoles i centres de secundària, tant professors com estudiants han posat de manifest la seva utilitat i especial motivació i interés que ha provocat en les assignaturas anomenades STEM (Ciències, Tecnologia i Matemàtiques).

A l’estat espanyol podem citar el cas de l’Institut de Secundària “Pablo Díaz” de Boñar a la província de León. També, en el Colegio San Francisco de Paula, de Sevilla, el  Departament de Plàstica i Tecnologia, ha treballat en un projecte amb la impresora 3D aplicada a l’aula.

Dos dels seus alumnes han disenyat un prototipus de llàpissos per a les pissarres del centre, els han fabricat amb una Makerbot Replicator i, després de ser testats per alguns professors al final s’utilitzaran a les aules del centre.

Tenim molta més informació sobre projectes d’utilització d’impressores 3D a l’educació al web   http://practicable.cc/category/impresion-3d-y-educacion/.

A continuació dues entrevistes, amb Mónica Montoya i Sara Alvarellos, llicenciada en Bellas Artes i Arquitecta, respectivament, que ens parlen de la impressió 3D en l’educació i de la importància del software lliure.

MMFLeón: Entrevista a Mónica Montoya _ FCAYC from Fundación Cerezales on Vimeo.

MMFLeón: Entrevista a Sara Alvarellos _ FCAYC from Fundación Cerezales on Vimeo.

I a casa nostra, hi ha alguna experiència?

L’INS la Garrotxa d’Olot és el centre que més ho ha treballat i qui té més experiència. En les XII Jornades de Qualitat a l’Ensenyament que es van celebrar a la U.A.B. el passat novembre, l’INS La Garrotxa va presentar una ponència de l’ús de la impressora 3D a les aules i en l’edició de ROBOLOT 2015 els dies 18 i 19 d’abril hi ha un especial sobre el tema.

Finalment comentar que si volem endinsar-nos en aquest món podem consultar aquest article publicat a la revista educación 3.0 on ens expliquen què hem de tenir en compta a l’hora d’escollir una impressora 3D per a la nostra aula i aquí va un vídeo on s’explica com funciona una impressora 3D

Sabieu que hi ha una nova tendència, els FABLAB  que està agafant molta força? Doncs bé d’això en parlarem en un proper post.

, , , ,

No hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada